Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2014 11:31 - Как да проверя дали портовете за получаване и изпращане на имейли са активирани?
Автор: techologies Категория: Технологии   
Прочетен: 570 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 20.02.2014 17:15


За проверка дали определен порт е активиран може да се използва Тelnet. Telnet представлява интернет протокол, чрез който може да се осъществява отдалечена връзка с друга машина. За да можете да го ползвате е необходимо да разполагате с Telnet клиент, чрез който да се осъществи връзка. Връзката се осъществява, чрез изпълнението на определен набор от команди.

telnet

– представлява IP адрес, име на домейн или име на сървър
– порт

В случай че имате проблем с изпращане, респективно получаване на имейл кореспонденция, чрез мейл клиент, като например Microsoft Outlook, Outlook Express, Mozilla Thunderbird или др. и
настройките на имейл клиента са коректно зададени е възможно портът за изпращане или получаване на имейл кореспонденция да се филтрира от администратора на локалната мрежа, Вашия интернет провайдер, антивирусен или друг софтуер, инсталиран локално на съответния компютър.

Можете да извършите проверки относно мрежовата свързаност на Вашия локален компютър от съответния порт към домейна и сървъра, на който е разположен Вашия хостинг акаунт, като използвате Telnet в команден режим.

За операционна система Windows се използва конзола (Command Prompt).

Забележка: При Windows 7 е необходимо предварително да се инсталира Telnet Client. За целта натиснете Start -> ControlPanel -> Programs and Features. В лявата част на прозореца изберете Turn Windows futures on or off. Поставете отметка пред опция Telnet Client и запазете промените с OK.


image


Стартирането на Command Prompt можете извършите като натиснете Start бутона на Windows, изберете Run и изпишете в полето cmd , след което натиснете ОК.

За да проверите дали имате свързаност към домейна при стандартен порт за изпращане на имейли (25 порт), е необходимо да изпълните следната команда:

telnet mail.domain.tld 25

където domain.tld е необходимо да заместите с Вашия домейн. След изписването на командата изберете клавиш Enter.

При успешна връзка ще получите съобщение съдържащо подобен резултат:

220-server.superhosting.bg ESMTP


image

В този случай се свързвате на посочения порт към мейл сървъра и можете да го укажете в настройките на Вашия имейл клиент.

Ако резултатът е неуспешен, повторете командата като използвате алтернативен изходящ порт. Можете да заместите порт 25 в горната команда с алтернативен 26 или 465 .

За проверка на портовете за входяща поща е необходимо да съобразите дали имейл клиента е настроен по IMAP (порт 143 или 993(SSL)) или POP3 (порт 110 или 995(SSL)) и да укажете съответния порт при изпълнение на командата:

telnet mail.domain.tld 143

При успешна връзка ще получите подобен резултат:

* OK


image

telnet mail.domain.tld 110

При успешна връзка ще получите подобен резултат:
image


Тагове:   Server,   mail,   Ports,   software,   schema,   publish,   windows administration,   windos 2008,   global catalog,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: techologies
Категория: Технологии
Прочетен: 92029
Постинги: 24
Коментари: 3
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031